tiistai, 08 heinäkuu 2014 09:47

Nämä IT-innovaatiot ovat jo ulottuvillasi

Työelämän ja arjen kuulee usein muuttuneen tekniikan kyllästämäksi. Terveen elämäntavan vastustajiksi ovat muodostuneet rasitusvammat, epäsosiaalisuus ja tietotyön tuoma stressi. On parasta hetkeksi keskeyttää synkistely ja tarkastella asian toista puolta. IT-alan mahdollisuudet elämänlaadun kohentajana ovat miltei rajattomat. Tuotekehitys, kaupallistaminen ja käyttöönotto vain eivät kulje yhtä linjaa ideoiden kanssa. Hyvinvointitekniikan vallankumousta odotellessa listaamme viisi tekniikan ihmettä, jotka ovat jo markkinoilla.

Etälääkintäpäätteet

b2ap3_thumbnail_tekniikka01.jpg

Telelääketiede perustuu yksinkertaiseen oivallukseen "“ etäyhteys potilaaseen säästää aika- ja henkilöresursseja sairaanhoidossa. Lääkärin fyysinen läsnäolo ja tuuraukset haja-asutusalueilla menettävät merkitystään, kun keskusteluun ja näköyhteyteen perustuvat diagnoosit voi laatia kaukaisillekin asiakkaille saman työpisteen ääressä. Potilaana saat selvästi nopeampaa hoitoa.

Yhdysvalloissa virtuaalilääkäröinti odottaa lainsäädännöltä vielä viime silausta. Tällä välin US Medical IT on jo kehittänyt erityisen telelääkintäkärryn, jota voidaan käyttää sairaalatiloissa etäyhteyden saamiseksi potilaaseen. Käyttöalustana on tavallisimmin Microsoftin Lync-sovellus. Vastaavien yhteysratkaisujen toteutus ei ole teknisesti ongelma. Suomessa alaa tutkinut Aalto-yliopiston Tietoverkkolaboratorio katsoo laitehankintojen maksavan itsensä kyllä takaisin. Kehityksen tielle listataan kuitenkin merkittäviä asioita, kuten tietoturva, yksityisyys ja henkilökunnan koulutus.

Sähköiset tukirangat

b2ap3_thumbnail_tekniikka02.jpg

Suomen kieleen kömpelösti eksoskeletoneiksi ristityt "Iron Man -puvut" auttavat nekin terveysalan ammattilaisia potilaiden kuntoutuksessa. Joillekin ne saattavat olla ainut liikuntakyvyn palautumisen mahdollisuus. Pohjois-Carolinan Duke-yliopiston nörtit ovat luoneet paitsi tukirangan, myös ohjelman jonka käyttöliittymänä ovat aivot. Mielen ja robotiikan yhteispelistä kertoo jo jotakin, että jalkapallon maailmanmestaruuskisat Brasiliassa avasi halvaantunut mies. Lääkärien ja futaajien ohella keksinnöstä on kiinnostunut USA:n armeija.

Älyjääkaapit

b2ap3_thumbnail_tekniikka03.jpgUbiikkitekniikkaa tursuavat älykodit ovat jo täällä, mutta eivät kaikkien ulottuvilla. Miljoonaluokan älytalon sijaan voit aloittaa oman kotisi kouluttamisen hankkimalla fiksun jääkaapin. Se laatii puolestasi ostoslistat ja varoittaa ruoka-aineiden viimeisen käyttöpäivän lähestymisestä. Kosketusnäytöllä voit myös katsastaa uutiset tai lähettää tviitin. Parasta on, että työviikon päätteeksi pelkkää selleriä ja sinappia sisältävästä kaapista ohjelma loihtii herkullisen reseptin.

Samsungin versio tästä keittiön viihdekeskuksesta sisältää Android-käyttöjärjestelmän. Ylimääräisiä sovelluksia siihen ei vielä voi ladata. Koko komeus vaihtaa omistajaa 3000 euron hintaan.

Älyrannekellot

Jääkaapin innovatiiviset ostoslistat kulkevat mainiosti mukanasi älykellossa. Viime vuonna markkinat saavutti Pebble-rannekello, joka muistuttaa käteen kiinnitettävää puhelinta. Se mittaa askelmääräsi, suunnistaa puolestasi ja ilmoittaa tarvittaessa vaikka urheilutulokset. Kelloon on saatavissa useita sovelluksia, jotka näyttävät muun muassa viestejä Androidilla ja iOSilla varustetuista laitteista. Nähtäväksi jää, kiilaako edelle kuitenkin Galaxy Gear, jokaisen aurinkomatkaajan unelma. Samsungin kellolla kuvaat lyhyet lomavideot ja tulkkaat suomeksi kiinat ja katalaanit.

b2ap3_thumbnail_tekniikka04.jpg

Some-apurit

Alkaako Facebook-statusten päivittely maistua puulta? Jos yhteydenpito verkossa on työlästä, kokeile ohjelmia, jotka kertovat kuulumiset puolestasi. Ilmainen PostPlanner julkaisee aikataulutetusti koko viikon vuodatukset "“ sinun on vain kirjoitettava ne etukäteen. On siis parasta tietää ennakolta, mikä sinua huomenna jurppii. Sovellus saa kenet tahansa näyttämään aktiiviselta sosiaalisessa mediassa.

Niille, jotka haluavat ohjelmasta täyden hyödyn, suositellaan sen käyttöä yritystoimintaan: lähipäivien kampanjatarjoukset on helpompi suunnitella kuin sunnuntain sää. Yrityssivulla käyttö on kuitenkin maksullista.

b2ap3_thumbnail_tekniikka05.jpg

Jätä kommentti

Muista täyttää kaikki pakolliset tiedot (*) . HTML-koodi ei ole sallittu.