tiistai, 22 huhtikuu 2014 09:14

Koulutus internetissä

Yhä useampi yhteiskunnan keskeinen toiminto on tai tulee olemaan verkkokeskeinen. Tämän blogin aiheena on koulutus verkossa ja esimerkkinä kansainvälinen Massive Open Online Courses (MOOC) -järjestelmä, joka mahdollistaa ilmaisen paikasta riippumattoman ja joissain tapauksissa myös ajasta riippumattoman yliopisto-opiskelun. Järjestelmässä on oppilaitoksina korkeakouluja ympäri maailmaa, samoin opiskelijat ovat ympäri maailmaa. Järjestelmä on kehitysvaiheessa ja muotoutumassa, yhä enemmän kursseja tulee valikoimaan sen tällä hetkellä keskittyen enemmän peruskursseihin. Myös yhtenäistä rekisterijärjestelmää ollaan rakentamassa LinkedInin ja välikäsien, kuten Coursera-kurssitarjonnan koordinoijan kautta.

Kursseja löytyy melkeinpä joka opintopolulle, matematiikasta filosofiaan ja taiteista ravintotieteiseen. Esimerkkinä kurssin rakenteesta käyköön ravintotieteiden kurssi Kalifornian yliopistosta San Franciscosta. Kurssi suoritettiin 6 viikon aikana, joka viikko oli oma teema videoluentoineen ja ladattavine luentomuistiinpanoineen ja viikon päätti aina monivalintatentti. Kurssilla oli 3 kotitehtävää ja niiden suorittamiseen annettiin kullekin yksi viikko. Kotitehtävän arvostelivat kurssitoverit. Näin mahdollistettiin valtava yli 10000 opiskelijan osallistuminen. Autentikointi (opiskelijan tunnistautuminen) suoritettiin ensin luomalla profiili web-kameralla, virallisella henkilötodistuksella ja konekirjoitusnäytteellä. Joka tenttiin ja kotitehtävään tunnistauduttiin sitten omalla web-kameralla ja antamalla kirjoitusnäyte, jota verrattiin alussa annettuun. Järjestelmä toimi ja kurssi oli erittäin motivoiva. Kurssista ei saanut virallisia opintopisteitä, mutta pientä maksua vastaan sai ostaa juuri tämän tunnistautumista vaativan kurssidiplomin. Kurssin sai suorittaa myös ilmaiseksi ilman tunnistautumista. Tehokasta, laadukasta ja mukaansatempaavaa, joskin myös vaativaa opiskelua!

MOOC-järjestelmä on kehittymässä varteenotettavaksi haastajaksi perinteiselle korkeakouluopiskelulle. Opiskelija tarvitsee työkaluikseen oikeastaan vain tietokoneen internetyhteydellä. Järjestelmä on joustavampi ja opiskelu tulee normaaliopiskelua edullisemmaksi. Osa opiskelijaelämästä sosiaalisine puolineen voi jäädä kokematta, mikä ei välttämättä ole paha asia, MOOC-kursseihin on yleensä integroitu keskusteluryhmät ja jopa sosiaalinen media, joten aivan yksin opiskelija ei jää.

Internet tulee yhä keskeisemmäksi paikaksi yhteiskunnan toimijoille. On hyvä rakentaa oma joustava toimintamalli nopeasti muuttuville ja kehittyville markkinoille ja toiminnoille. Alkaa pian olla poikkeus, jollei palvelua tai palveluntarjoajaa ensin etsitä internetistä. Tämä pätee myös koulutukseen.

Jätä kommentti

Muista täyttää kaikki pakolliset tiedot (*) . HTML-koodi ei ole sallittu.